Utan tyglar 


SLÄPP TYGLARNA OCH TA KONTROLLEN!

Varför använda tyglar om man ändå inte tänker använda dom som det är tänkt. Bättre kanske vore att utbilda Hästens mun innan dom används, istället för att missbruka dom i syfte att skaffa sig makt och kontroll. Tyglar är tänkta att användas för att förfina sin ridning, inte för att såga sönder hans mun…!?

Jag gjorde ett försök att filma med en vanlig iPhon för att visa hur det kan se ut när man rider utan vare sig tyglar, bett, grimma eller grimskaft. På så vis fick jag för mej att kunna visa lite av känslan av att sitta där på Hästryggen och ändå ha en mer sann kontroll än vad många tror är möjligt.  

En önskan vore ju att det hade varit fler tvåfotingar som ville lära sig mer om hur Hästar fungerar för att i förlängningen våga plocka bort alla dessa snokar och inspänningar och så kallade hjälptyglar av alla de sorter. 

Självklart är det inget fel på bett och tyglar men detta tillhör en mer förfinad ridning som i min värld kommer längre fram i Hästens utbildning. Att rida i bett är ett annat mål.  


Hur skulle man kunna träna för att börja rida utan tyglar?

Man kan säkert börja på mer än ett sätt och jag kan bara berätta i stort om hur jag gör. Här beskrivs inget i detalj, det skulle ta allt för stort utrymme och alldeles för mycket tid.

Börja med att bygga upp en relation värd namnet. Med det menar jag att du måste jobba på det goda ledarskap som Hästen söker och efter rätt träning bl.a känna att Hästen verkligen vill vara tillsammans med dig. 

Det går att rida Hästar utan tyglar innan detta är uppnått men för att vara så säker man kan vara, är detta ett bra sätt. Det kräver en hel del markarbete och på ett visst sätt. Ridning på lösa tyglar och i grimma är en annan del av träningen. 

Naturligtvis kan du rida ut som du brukar under tiden du tränar men då helst på lösa tyglar. Har Hästen kommit längre i sin utbildning än det jag pratar om här kan du självklart rida som du alltid har gjort. 

Gör i ordning en inhägnad plats att vara på och som inte är för stor. Rund, fyrkantig eller hur många sidor ytan har spelar ingen större roll huvudsaken den inte är för stor. !5-20m kan vara lagom till att börja med.

Lär Hästen svara på lätta hjälper. Var sedan glad om du kan få Hästen att svara lätt på att gå fram, gå rakt, stanna, vända osv. Bli kvar där på den lilla ytan tills du kan göra allt du fram till nu tränat på och kan göra detta lätt i alla gångarter och utan tyglar. 

När detta börjar gå bra ber du en kompis ”skrämma” Hästen under kontrollerade former och tränar nu på att stanna eller vända mot det Hästen tycker är farligt. Naturligtvis fortfarande inne på den lilla ytan.  

Det tar faktiskt inte så lång tid som många tror. Har man en Häst som man tycker sig ha problem med, löser man naturligtvis detta först. Problem handlar i de allra flesta fall om en själv. Hur som helst, se till att bli av med dom.        


 

Carro & Dream Dancer!

Jag kan försäkra att det inte tog särskilt lång tid för Carro att utveckla en tillräckligt bra kommunikation med sin Dream Dancer för att kunna rida Hästen som hon gör på filmen, utan tyglar. Hon hade naturligtvis ett bra förhållande med Hästen redan innan hon kom. Carro var här, om jag inte minns fel, inte fullt en vecka och innan veckan var slut red hon Hästen utan tyglar som om det var det naturligaste sak i världen. Denna förmån att kunna rida sin Häst som Carro gör och på så kort tid gäller naturligtvis inte alla, men dom allra flesta gör det på kortare tid än dom tror.

Här är några klipp från filmen jag gjorde då hon var här.

Anna-Karin & Glimt!

Anna-Karin är en av dom elever som sätter ett stort värde på utbildning och missar sällan eller aldrig något träningstillfälle, antingen det gäller praktik eller teori. Filmen nedan är tagen på en träff vi hade, tillsammans med många andra som jag har haft nöjet att träna. Klippet är just   bara ett klipp av en längre film jag gjorde för några år sedan. 

 

Matina Holte!

Matina är i rundhagen och tränar på övergångar, igångsättningar och stopp.