TRÄNA BYTEN

HANNA SVENSSON

Hanna tränar byten I Istorp

   FLYGANDE BYTEN I FRI STIL


Det kallas flygande byte därför att du byter med fart, i en snabb kort galopp eller i en något lugnare fyrsprång och utan att göra någon övergång till trav.

Att göra några flygande byte i fristil är något du bör klara av för att förstå dynamiken i ridningen.

Även om galoppbyten för många är höljd i ett mysterium är byten faktiskt inte så svårt att genomföra, om man förstår den dynamik som är involverad i ridningen. 

Hästar gör flygande byten helt själva från den stund dom lärde sig gallopera som föl. Allt vi behöver göra är att lära oss hur vi ska få hästen i en sådan balans som åstadkommer ett byte och när vi vill det, för att sedan hålla oss ur vägen  och störa honom så lite som möjligt och låta det ske.  


HANNA SVENSSON

Hanna Svensson som också var med, tränar här enkla byten. Jag hade tänkt filma men tyvärr är ljusförhållanderna inte så bra. 


ENKLA BYTEN I FRI STIL


Fri stil = En tygel i taget, lösa tyglar, grimma & grimskaft, eller inga tyglar alls.

Enkelt byte kan göras genom att man använder "Indirect Rein". Detta ”för undan” hästens bakdelen samt får honom i trav samtidigt som det ställer hästen i rätt position för en ny fattning. 

Höger "Indirect rein" för vänster galopp

Vänster "Indirect rein" för höger galopp

Genom att lära sig göra enkla byten i ”Freestyle” skaffar man sig erfarenhet i att kontrollera hästens bakdel och förståelsen över hur effektivt detta är för att påverka hans val av galopp