INRIDNING

Om du går och funderar på att rida in din Häst själv, skulle jag rekommendera dig att läsa de här raderna innan du börjar.

Först och främst skulle jag vilja säga att det är en alldeles utmärkt ide men gör det tillsammans med någon som har goda kunskaper, erfarenhet och vana med Hästar. På så vis är förutsättningarna som störst för att varken du eller Hästen råkar illa ut och att det faktiskt blir du som rider din Häst först av alla. (Om man nu tycker att det känns bra).

En del tvåfotingar får nämligen en hel del problem redan i början, faktiskt utan att  själva riktigt förstå att något är fel. Andra har mer uppenbara problem som t.ex att hästen inte står still när man sadlar, ska kliva upp eller när man kommit upp, backar istället för att gå fram, är istadig, bockar, biter, sparkar, osv... den listan kan göras hur lång som helst. Många har en förutfattad mening om hur Hästar är eller ska vara eller en skev bild om hur man själv ska vara eller bete sig. 

Hästar har en medfödd och helt enorm förmåga att läsa dig, dina rörelser och din attityd. Så fort han inte förstår blir han misstänksam och kommer att försöka dra sig ur ”leken” och försvara sig genom att göra något annat. Först för att han inte förstår dig för att det helt enkelt kan vara svårt att bli förstådd, då ofta på grund av att tvåfotingar som regel är allt för ineffektiva och han kommer att göra tvärt emot i mycket av du ber om. Har man varit allt för otydlig i början, ger man han känslan av att han har bra koll på vem som egentligen bestämmer i lägret, nämligen han och han kommer att tappa respekten på grund av att han har lyckats med att komma undan i tidigare skeden. 


inridning_med

I de kroppsspråk och den attityd du själv förmedlar ligger en stor del av nyckeln till framgång med din Häst. 

Det du tänker kommer att påverka dina rörelser och ditt beteende. Nödvändigheten att bli mer medveten om hur du rör dig, kommer vidare att hjälpa dig i all hantering med Hästar både från marken och från Hästryggen. 

Det egentliga målet med träningen är kanske upp till var och en men att inte lägga en tillräckligt stabil grund som förberedelse till det du tänker göra framöver kommer förmodligen att leda till att du ändå får gå tillbaka och göra om det som egentligen redan skulle vara gjort. Förmodligen kommer också ett och annat ont att tillfogas både dig och hästen.


Att använda Hästen som en språngbräda för att skaffa sig prestige eller berömmelse utan att ta hänsyn till hur hästen mår är typiska företeelser för  tvåfotingar. 

Syftet med att träna och öva med Hästen borde istället vara för hans egen skull och inte handla om tvåfotingars prestige. 

Att öva på ett sådant sätt som leder till att Hästen  får förtroende, blir förstående, alert, mjuk, smidig, avspänd, harmonisk, tillgiven, respektfull osv. kommer naturligtvis att ge dig en trygg och självsäker Häst där du slipper sitta med fjärilar i magen och där hjälmen är mer till en prydnad än till något du känner att du måste ha ut ifall att...


prisse

Genom förståelse och en ömsesidig god relation kommer du att få din Häst precis så lugn och trygg som just din häst kan bli.

Alltså är det förståelse och relationen som är nyckeln till en lugn och trygg häst och det är här du ska börja. 

Detta bl.a för att han helt enkelt ska må bra och känna sig fri och att du ska slippa få känslan av att använda hårda tag som egentligen bara är en destruktiv handling och som efter hand kommer att få både dig och hästen att må dåligt. 

Hårda tag som t.ex sparkar och slag, ryck i mun eller grimma och ett evigt tjatande, och rytande, borde ju inte vara några större svårigheter att övertyga folk om att sluta upp med. 

Har man svårt med att förstå att det inte finns en enda Häst som vill bli hanterade på ett sådant sätt, kanske man borde tänka över sitt val med att över huvud taget vara tillsammans med dom. 

Folk har som regel väldigt svårt att ta det lugnt om hästen stressar upp sig, står på bakbenen eller liknande, då sekonderar man och hjälper hästen att bli om möjligt än mer stressad, istället för att slappna av och stå still.  

Tvåfotingen är och förblir en varelse som lätt skapar obekväma situationer, konflikter, spänningar, hög puls, rädslor och en mängd andra negativa reflexer hos Hästar. Mer eller mindre omedveten om att en "Quick fix" som sitt första mål aldrig kommer att få en Häst att förstå, utan snarare bli  mer otrygg, rädd och försvars-benägen. 


09122010284

I första hand borde tvåfotingen lägga mer tid på en mental och känslomässig samling och i tredje hand en fysisk. 

På det här första stadiet kommer det heller inte i någon större utsträckning att handla om ridskicklighet och någon perfekt sits men att ändå vara en någorlunda van ryttare är naturligtvis en förutsättning och naturligtvis får du inte vara rädd för Hästen. 

Lämnar man bort Hästen missar man tiden och samvaron i träningen som "bakar" in den så viktiga respekten och förtroendet under arbetets gång.

Detta är något man själv måste jobba med och inget som följer med Hästen när den hämtas hem efter en eventuell insittning eller inridning. Dom bitarna blir kvar hos den du lämnade Hästen till, om du lämnat den till någon med goda kunskaper om hästar. Man måste själv bygga en relation som är värd namnet. 

Respekt och förtroende är dom mest viktiga bitarna i ett tidigt stadie och man bör vara med för att se och lära hur Hästen hanteras och prova själv.

Då det nu mest handlar om en mental samling finns det över huvud taget ingen anledning att blanda in en massa olika typer av färdiga skolor utan helt enkelt bygga på det hästen redan kan och alltid har gjort.

Det lustiga är att Hästar faktiskt redan har gjort allt det där vi vill han ska göra men då under lek eller i "stridens hetta". 

Förstår vi det hela rätt handlar dom här mentala och känslomässiga bitarna egentligen bara om kommunikation och vår förmåga att just genom kommunikation plocka fram det han redan kan. 

När Hästen väl förstår vad du vill kommer han lätt och villigt och på rätt sätt att göra det du ber om, men först när han är trygg och harmonisk. Värdet  ligger inte i att Hästen utför det du vill. Värdet och värdigheten ligger i hur han gör det. Spänt och frustrerat eller lugnt och harmoniskt.

Till sist skulle jag vilja säga att man inte behöver vara en perfekt Häst-människa för att träna och rida Hästar. 

En positiv attityd, ett gott omdöme, och en stor portion sunt förnuft räcker i många fall längre än att ta hjälp av en allt för grön och klent utbildad instruktör.

Om man sedan lägger till kunskap om hur Hästar fungerar mentalt och känslomässigt, skulle kanske dom flesta svårigheter man kan tänkas få, aldrig visa sig.


2008-09-12 12-09-17 12092008420

SCHASSEN PÅ VÄG TILL KILPISJÄRVI


Betthantering Califorina Bridle-Horse   

Repetition är den grundläggande principen för att lära, oavsett om det gäller människor eller hästar. Med repetition menas övning genom upprepning, och till sist kunskap om att veta när, var, hur och varför.

Repetition i det här fallet menas med att få hästen att förstå och att göra en viss rörelse eller skola - som han förvisso redan kan - men att han göra den mer förfinad och när vi ber om det, och på ett visst sätt. 

För ryttaren, kommer det att handla om att öva (på rätt sätt) så mycket att han kan lära sig att få resultat från sin häst. 

När en häst är färdig för att ridas i bett, ska han redan innan veta hur han ska bete sig och hur han ska arbeta lätt och villigt. Hans fötter ska vara i rätt position både i halten och under rörelse. Hans nos pekar neråt och han är i form när han arbetar. Han gör det mjukt och lätt, därför att han  redan är lärd att göra det i grimma. Han känner av och förstår den första lilla förhållningen i tyglarna. 

När han är betslad ska han arbeta på samma sätt. Han ska vara lika mjuk och lätt, eller mjukare i bettet än han var i grimman. Han ska ha en mjukhet som han ska behålla resten av sitt liv. 

Krafttag i bett kommer därför aldrig att användas, detta är ett måste för att behålla  hans mjukhet när han blir färdig för att ridas på bett. När han blivit lärd och betslad korrekt kommer han aldrig att förlora sin mjukhet, om ingen tvingar honom till det genom allt för starka armar och okänsliga händer.

I processen av betthanteringen, måste han lära sig att arbeta med munnen stängd över bettet, när tyglarna är i arbete. 

För att lära sig detta måste tyglarna hållas mycket mjukt, annars kommer hans mun att öppnas i samma ögonblick som det blir ett för hårt tryck i tyglarna. Han kommer också att dra upp huvudet och nosen i ett försök att komma ifrån det hårda trycket eller gå bakom hand.

Detta är också varför man rider med dubbel uppsättning – bosal/repgrimma och bett (dubble rein) med tillhörande tyglar. Detta tar allt onödigt tryck från munnen, och tillåter hästen göra sina framsteg så fort hans förmåga tillåter, utan att spoliera dom framsteg han redan gjort i bosal/grimma.

Om där blir för stort tryck i munnen från tyglarna, kommer han att öppna munnen omgående, och på kort tid förstörs hans huvud position. Grimman med sina tyglar, är där för att fria munnen från tryck och man behöver därför inte applicera något hårt tryck genom bett-tyglarna. Att då använda tyglarna till grimman  kommer att fria munnen från onödigt tryck.

Det ska från och med nu, inte vara något som trycker på hans mun ända fram tills han förstår bettet, lär sig bära det rätt och lärt sig hålla det med en stängd mun. 

Hästen ska lära sig bära sitt huvud i rätt position med nosen neråt. 

Man vinner inget med att dra ner hästens huvud med bettet när man börjar utbilda hästen. Och inget kan vara mer förödande än att just dra ner huvudet på en häst som är väl tränad i grimma. 

Det kommer att ta tid för honom att lära sig bettet och man kan inte använda bettet och tyglarna för än han är van med detta. Att dra i tyglarna för att få ner huvudet om han försvarar sig genom att resa upp nosen och huvudet, är helt onödigt. Därför att, när en häst blir tvingad att ställa sitt huvud vertikalt och sin nos neråt, är det bara en sak som händer, nämligen att han snart kommer på att han inte kan resa upp det. Han kommer att försöka ett x-antal gånger att göra sig fri, men det är också allt som händer. Att tvinga ner det kommer inte att få hästen att vilja ha huvudet i rätt position. Det som får hans nos neråt är hur tyglarna hanteras, hela vägen genom processen med träningen av bettet.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

        FÖREGÅENDE SIDA