Lastning

PRISSE LAST-TRÄNAS

img_6295_med

Ett säkert sätt att lasta!

För att nå målet med ett säkert sätt att lasta är förberedelser i form av en förbättrad kommunikation, simuleringar och en stor portion fantasi utan tvekan det bästa sättet.  För att få hästen att gå in i en liten  kärra (”grottan” som för tillfället står på hjul), lämnad instängd, ensam och fastbunden, krävs att han förstår vad allt handlar om och att han känner sig fri, även i transporten. I annat fall finns alla förutsättningar där för att det ska gå åt ”pipsvängen”. Att eliminera orsaken till genom förståelse kommer att lösa alla så kallade problems kan tänkas uppkomma


IMG 0788

Det räcker alltså inte att han bara går in rent fysiskt, han måste också vara i transporten mentalt och känslomässigt. Detta utgör en del av dom svårigheter som gör att det inte alltid är så lätt, varken för hästen eller tvåfotingen. 


IMG 0787

Om man sedan funderar över vad som rör sig i huvudet på ett flyktdjur när han känner sig trängd och stressad, är det kanske inte så svårt att förstå att vi får problem. Hans tankar kretsar förmodligen mer runt flocken och en fri yta att vistas på, än att gå in på ett ställe där i stort sett alla hans fiender bor. Han tänker i totalt motsatt riktning till vad som rör sig i huvudet på oss. Vilket gör att våra gemensamma tankar inte harmoniserar det minsta.

Han tänker i totalt motsatt riktning till vad som rör sig i huvudet på oss. Vilket gör att våra gemensamma tankar inte harmoniserar det minsta.

Eftersom hästar snabbt klurar ut vad vi vill och sedan instinktivt gör det motsatta i hopp om att hitta en mer behaglig plats att vara på, borde vi försöka lära oss tänka mer som han och se lastningen med hans ögon. Innan han förstått kommer han att söker sig bort från transporten. Detta är ett helt naturligt beteende. Motsatsen vore förödande för deras överlevnad i det vilda. Om vi nu fick transporten och den som tränar att utgöra ett välbehag för honom, borde han ju rimligen söka sig dit om vi ger honom tid för att förstå detta. Själv har jag fått lära mig att om det tar längre tid för hästen att gå in i transporten än det tar för honom att gå samma sträcka vid sidan om, är det något som fattas i vår relation. Även om man tycker att man har en bra relation och en bra respekt, är det inget som säger att den inte går att förbättra. Därför borde man arbeta så mycket mer med detta.


EN BESKRIVNING AV HUR MAN KAN TRÄNAR LASTNING